понеделник, 21 март 2016 г.

Тема Зъби

Здравейте! Тази седмица ви предизвикваме на тема Зъби. За някои приятна, за други не толкова, но и в двата случая изключително важна. Грижата за зъбките е хубаво да я възпитаме у децата си още при появата на първото млечно зъбче. Тук ви представяме няколко начина за това, различни от стандартното миене на зъбите сутрин и вечер с четка. 


Мама Магдалена



С Веда си правихме отпечатъци от зъбки по ябълка. 



 За следващото ни, по-творческо занимание, изрязах две бели ленти и всяка от тях нарязах с ножица като килимче (не до края) и така направих два реда зъбки, които после Веда трябваше с лепило да залепи на лицето, което ѝ нарисувах. Направих устата голяма, за да има място за зъбите, а останалите части на лицето са само маркирани, за да се знае положението им.



Мама на Ежко

Зъбките за нас са малък проблем, за жалост имаме кариеси на тази малка и крехка възраст, но правя всичко възможно, за да оправим нещата и вярвам, че ще ни се получи.   



Ние си направихме макет на уста, (с жълт пластелин, но не е беда) Ежко по принцип обича да забожда различни неща в пластелина, така че се хареса много, слагаше, махаше, бърбореше си, че са здрави и бели, нещо което аз постоянно му повтарям. После ги и измихме с четка за зъбки. Това е от нас, чакаме и вас.


Мама Фани


Ние направихме една голяма уста със зъби от кутия от бонбони. Самата кутия беше устата, а зъбите – изрязани от пластмасата, в която стоят бонбоните (нямам идея как се казва! :D). Изрязахме си и език от червена хартия. Горната част на устата облепихме с хартия и децата я оцветиха в червено с моливи. Опитахме се да преброим зъбите в нашите усти, тъй като в тази, която правихме имаше само двайсетина. Зъбите залепихме с С200. Изчакахме да изсъхнат и ги „михме“ старателно с четка за зъби.
Също така им принтирах картинки на весели и тъжни зъбчета заедно с картинки на различни храни и изобщо неща, които зъбките „обичат“ и „не обичат“ от тук: 
http://www.thingstoshareandremember.com/dental-activities/. Говорихме за това какво е полезно за зъбките и какво – не. Идеята беше храните, които са полезни за тях да се залепят при усмихнатото зъбче, а тези, които ги увреждат – при тъжното/болно зъбче. Но голямата (3,5г.) отказа да даде увреждащите храни на тъжното зъбче. Реши, че ще му дава само такива, които са полезни, за да се усмихне. Неполезните направо си ги изхвърли. 


Мама Ани

Още от малък Бобо много обича да си играем на зъболекар. Аз го взимам в мен, отварям си устата и той започва да разглежда и да ровичка - "преглежда" моите зъби. Понякога го хапя и той много се смее. Та заниманията ни на тема зъби започнаха именно така.
След това аз много усърдно апликирах една уста и имах идея Бобо да залепи зъби в нея, но не бях преценила правилно и зъбите се оказаха прекалена малки. Затова аз се позабавлявах още малко и налепих зъбите. Изрязах и една кифла от хартия и така нахранихме устата. Но какво се случва, ако се прекали с яденето на кифли? Върху зъбките се образуват кариеси. Именно това бе задачата на Бобо - да нарисува кариеси.
Разбира се през цялото време се опитвах да снимам, но така и не ми се получи много, защото той постоянно искаше да пипа фотоапарата и да си гледа снимките - редовен номер. Затова реших да наснимам зъби на различни животни - котка, куче, кон, акула - и така да гледаме снимки и да казваме кои зъби на кое животно са и дори упражнявахме и какъв звук произнася съответното животното /с акулата малко се затрудних, признавам/. Това е от нас за тази седмица. Забавлявайте се!


Очакваме и вашите предложения тук и в нашата 


Няма коментари:

Публикуване на коментар