неделя, 27 март 2016 г.

Тема: Растения


Тема: Растения

Здравейте! Отново е понеделник и имаме нова тема за вас! Вече официално е пролет и много от нас си засаждат нещо, дали на двора или на терасата. А покрай нас и децата започват да проявяват интерес към засаждането и растенията като цяло. От тях е вдъхновена и тазседмичната ни тема: Растения! Ето и някои от нашите идеи и предложения към вас и вашите деца.

Мама Магдалена

По случай тазседмичното ни предизвикателство, бих искала да споделя един наш дългосрочен (всъщност безсрочен) проект, който започна спонтанно в средата на януари - може би най-неподходящото време за пресаждане на цветя. Един ден Веда беше сама на балкона, тя обича да си пресипва пръст от едно сандъче в друго. По едно време я погледнах какво прави и я излових как е награбила един нещастен, берящ душа корен здравец и тъкмо го мушка в едно легенче с пръст. След това го засипа с още пръст. Свърши работата съвсем сама, само изиска от мен после да измета пръстта, която се е посипала по земята. Внесохме легенчето в стаята и го настанихме на земята, за да може да си отглежда цветето сама. Голямо щастие беше за нея да го полива, а понякога просто седеше до него и му се радваше. Можете да проследите развитието на здравеца в рамките на тези 2 месеца и половина, който буквално се прероди. Освен това се оказа, че Веда е засадила и дърво, което, за моя огромна изненада, също се хвана и расте много добре. 



За целите на предизвикателството, пък, си направихме хербарий. Откъснахме по едно цветенце със съответното листенце и ги сложихме в тефтерче за няколко дни. После заедно ги залепихме с широко тиксо на лист хартия. Веда помагаше да притиснем добре тиксото. Надписахме и разгледахме. Говорих ѝ за това колко са красиви, но колко по-красиви са, когато са живи и си растат долу в градинката, а и така повече хора могат да им се радват. Обаче пък така могат да красят дома ни дори след като в градинката прецъфтят. Затова можем да си наберем по едно, но не и да ги късаме безразборно. 



Другото, което направихме, беше да спасим една чепка мушкато, която се беше отчупила от една саксия във входа ни. Сложихме мушкатото в чаша с вода и ще следим развитието му. Засега едва са му покарали две малки коренчета. Когато е готово за засаждане, ще намерим саксия и за него и ще го сложим при здравеца, да си правят компания, а Веда ще има две растения, за които да полага грижи. 



Мама Фани

Ние като цяло сме подхванали темата за растенията отдавна, но тук ще ви покажа две от новите ни занимания по нея. Първото е един експеримент, който много впечатли децата. Така и така големите магазини явно са на Великденска вълна, лесно намерихме и купихме бои за яйца. Разтворихме ги във вода в големи чаши и сложихме по 2-3 листа от китайско зеле така, както поставяме цветя във ваза. И започнахме да наблюдаваме. Започнахме експеримента вечерта, като след час видяхме, че едно от листата вече беше започнало да променя цвета си едва доловимо. А на сутринта всички листа бяха променили цвета си. Момичетата бяха много въодушевени. Същият експеримент може да се направи и с бели цветя.



Направихме си и апликация от „геометрични цветя“. Изрязах им стебла, листа и геометрични форми (кръгове, триъгълници и квадрати), от които да сглобят и залепят цвете, като всяко трябваше да има листа от една форма. Еви се справи перфектно и направи цели три, а Ани реши, че така е много скучно и направи смесено геометрично цвете J


Мама Ивелина
       
Ние си правихме букетче и аранжирахме ваза. Имах две лалета от плат. Направихме с Йони още едно цвете от гумени листи. Аз слагах горещ силикон, тя поставя лиатенцата. На мястото им. След това половин час аранжира трите цветя във вазата докато не постигна съвършенство според нея.




Мама Ани

          Ние  тази седмица си направихме игра – разпознай растението. Отидохме на разходка в парка и там си набрахме малко букетче цветя. Имаше както цъфнали, така и разни тревички и други зелении. Прибрахме се вкъщи и докато Бобо правеше следобедната си дрямка, аз се позабавлявах и направих въртележка под формата на цвете. На всяко листче имаше различно растение. Взех пет щипки и на всяка залепих също по едно растение. Задачата на Бобо бе да разпознае еднаквите растения и да постави щипките. Той много харесва щипки и заради това се спрях и на този тип занимание. Все още му е трудно да ги защипва, но са му много интересни и грабват вниманието му. Най добре се справи с разпознаването на цъфналото глухарче. Това е от нас за тази седмица!


         

Мама Вероника




Започнахме с творчески проект, правихме поляна с боя и топчета, а когато накланяхме бавно подноса, топчетата се движеха бавно като охлюви и оставяха следи, Ежко с голям интерес наблюдаваше, а после правихме и цветя (нямах червена боя, та си направихме домашна малко брашно, вода и боя за яйца), в занималята садихме леща или по скоро беше сензорна игра- леген пълен с пръст, чашки, лъжици и малко леща," друг материал е садене на цветя, тук учим косвено цветовете, на сладоледени пръчки съм залепила копчета различен цвят и от филц цветя, закопчаваме цветята и ги садим в чашка с оцветен ориз.





Работихме и с любимите ни точкови маркери, оцветихме лалета, това е от нас, споделете и вашите занимания с нас.



И накрая искаме и да ви съобщим, че вече ще има промяна при наградите. Те ще бъдат веднъж в месеца и ще са две: Ваучер от магазин Ежко Бежко на стойност 10лв и Кутия или торбичка от Знайко Занимайко на тема Земята - наш дом, според възрастта на детето. Печелившите ще се изберат чрез жребий на 25-ти април!


Надяваме се, че сме ви вдъхновили! А кои са вашите любими занимания на тема растения? Хайде, предизвикваме ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар