неделя, 15 май 2016 г.

Тема: Насекоми

Здравейте, приятели!
Тази седмица решихме да потопим децата в необятния свят на насекомите. За някои любопитни, за други неприятни, тези малки същества са навсякъде около нас и заслужават нашето внимание. Вижте какво сме ви подготвили:

Мама Маги

Насекомите са много обширна тема, която предлага голямо поле за развихряне на въображението и за родители, и за дечица. Ние се спряхме на няколко от най-популярните видове.


Калинка – Целта беше оцветяване и изрязване. Рязането е все още висш пилотаж за тази възраст, но все пак реших да опитаме. Не беше интересно за нея и го заряза.


Пеперуди – От хартия. Гледах ги тук. Правихме заедно най-голямата, нямаше кой да ни снима. Аз сгъвах, тя притискаше с пръстчета. Останалите ги направих сама и най-забавната част беше залепването на стената – тя ми подаваше, аз лепях. Всеки ден ги гледаме и им се радваме. Гледахме и филмче за метаморфозата на пеперудата и на Веда много ѝ хареса.


Пчела – Гледахме пчеличка навън и ѝ говорих за това как пчелите правят мед. Вкъщи счуках бисквити в една паничка, на която залепих изрязани от розова хартия венчелистчета, а една висока чаша облепих с жълта хартия и по нея нарисувах пчелни клетки. Малката пчеличка трябваше да събира „прашец“ от „цветето“ и да го носи в „кошера.“ Към събрания „прашец“ добавихме истински мед (без да пропускаме облизването на лъжицата), малко прясно мляко и забъркахме смес за „пчелни сладки.“ Опитах се да ги оформя като пчелни клетки и осигурихме десерта за 3 дни.



Водно конче – От естествени материали си направихме водни кончета. Кора от дърво за тяло, парче клонче за глава и „вертолетчета“ за крила. Е, на едното крилата се кръстосаха, но и така си го познаваме. Особено забавно беше лепенето със сухо лепило. След всяка залепена част Веда казваше „Пак!“ и подхващаше следващата. 


Мама Ани

Заниманията ни тази седмица започнаха ненадейно. Както се разхождахме в квартала и намерихме кацнало на цвете  насекомо, което аз си спомням от моето детство. Като го докоснеш или разтръскаш то започва да цика. Така на село слагахме в кибритена кутийка по няколко и си правехме телефони - днес децата си играят с истински телефони, скучна работа. Та… взех бръмбарчето и го поднесох към ухото на Бобо, за да послуша. Стана му интересно и пожела да го разгледа и пипне.


Следващите дни си направихме и занимание вкъщи. Нарисувах различни насекоми, къде истински къде измислени, изрязах и обвих с тиксо, поставих и по една монета отзад. Сложихме насекомите н съд пълен с вода. Целта беше Бобо да спаси насекомите възможно най - бързо, за да не се удавят. Бях му приготвила въдица с магнит, но ставаше твърде бавно и накрая започна с ръце. Разбира се нямаше как да пропусне да излее водата, след спасителната акция… ако не беше… кой знае колко още бедни насекоми щяха да се удавят.
Разглеждахме и книжка с различни насекоми – крилати, рогати,  пълзящи, ровещи, имаше илюстриран и процесът на излюпване при някои насекоми.



Мама Фани


Ние правихме насекоми от пластелин, телени пръчици, сламки и очи. По-систематизирано успяхме да направим гъсеница, паяк и скакалец.


Също така ще ви покажа и едно по-старо занимание от преди 2 години - апликация на мравка от хартиени формички за кексчета, прежда и очи. Първоначално идеята ми беше да е гъсеница, но листа се оказа не достатъчно голям и се получи мравка.


Мама на Ежко


Нашето предложение за тема насекоми е една интересна мемо игра.
От гугъл свалих снимки на различни пеперуди, разрязах крилата, едните залепих, а другите Ежко трябваше да съедини.
За по голямо дете може да напишете и всяка пеперуда как се казва.
Отделно ходихме в музея и разглеждахме насекоми.


Това бяха нашите предложения за занимания с насекоми. Покажете ни своите идеи или ни доставете удоволствието да се възползвате от някоя от нашите!


 Споделете с нас и можете да спечелите:

1. ваучер за 15лв от магазин Ежко Бежко - дъвени и еко играчки

  2. -50% от торбичка или кутия от Знайко Занимайко

3. Ръчно изработена играчка от мама Ивелина

Победителите ще определим с томбола на 23 май!


Предизвикваме ви!


Няма коментари:

Публикуване на коментар