понеделник, 2 май 2016 г.

Тема Пещери

Новата ни тема е Пещери!
Това са необятни и красиви места, които крият най - различни тайнства. Запознайте децата си с техните обитатели, станете техни посетители! Ето и нашите идеи за едно добро начало

Мама Магдалена

С Веда си направихме пещера – по добрия стар начин, с всички възможни мебели + завивки. Получи се голяма и много забавна. Освен това се оказа и обитавана от хищни зверове, които чакат на всеки ъгъл, за да ти цапнат една лапа, така че преминаването през пещерата си беше направо предизвикателство, но Веда беше смела и решителна и го предприе множество пъти, въпреки щетите, които понесе.

След това разглеждахме скални рисунки и решихме да си направим и ние – отпечатък от ръка. Изгледах няколко клипчета за това как се предполага, че са го правили хората от миналото и след известно време пробване се получи. (Ето едно от клипчетата, които гледах: https://www.youtube.com/watch?v=4I49uteH-EA ). Е, не използвахме кокалчета, а обикновена сламка, резната на две. И темперна боя, разредена с вода. Едната сламка се потапя в боята, с другата се духа в първата под прав ъгъл и боята излиза под формата на спрей. Слага се ръчичката, духа се върху нея и се получава отпечатък. За целта си залепихме на вратата една найлонова торба и върху нея – листа, на който щяхме да правим отпечатъка. Отдолу също сложихме вестник, за да улесним после чистенето. За Веда беше ужасно трудно да стои на едно място и да не мърда няколко секунди, за да направим отпечатъка, но все пак получихме някакви прилични резултати. След това си закачихме „пещерните рисунки“ в пещерата, където им е мястото. Опитайте и вие, ние се забавлявахме много!


Другото ни занимание беше да си направим от пластелин пещера, в която да спи Мечо. Аз положих основата и Веда започна да надгражда. Беше забавно в началото, но изискваше прекалено много време и на нея бързо ѝ омръзваше. Правихме я на три пъти, в три различни дни и в крайна сметка я довърших аз. Розова е, но с това разполагахме. После обаче дойде истинският кеф – направихме Мечо и Веда го слагаше да спи в пещерата. И после го взимаше и го слагаше пак. И пак... 


Мама на Ежко

Започнахме пещерните си занимания със гледане на серия на Маша и Мечока - Пещерния мечок, веднага го запалих, после четохме една енциклопедия за Пещерите.
Той разглеждаше с интерес и задаваше въпроси. Направих му и от филц сценка на пещера, която може многократно да си играе, сталактитите и сталагмитите са подвижни, обясних му и за тях, но само колоната запомни, мечка, прилеп, искаше и бебе прилепче, а после рисувахме и пещерна рисунка.





Рисувахме с пръчка и вода върху земята


На село си направихме набързо пещера и с часове играхме на Прилепи, пещерни хора, рисувахме с овъглена пръчка, ловихме рибки, люлях го с главата надолу и така уж приспивах прилепа, летяхме, търсихме си храна, направихме си и тунел в пещерата, абе много яко, задължително поне си поиграйте на пещера с детето, много ще се забавлява!


Мама Ивелина

Имаме си пещерен човек с кокъл в ръка пред пещерата ни. Забавлявахме се цял ден, дори забрави че и се излиза навън. Направехме и няколко пещерни рисунки. Много се радваше, че е пещерен човек и се чешеше като маймуна и размахваше кокала ( гаечен ключ дървен в случая). И крещеше с пълно гърло. Котаракът прелиташе покрай нас. Накрая се сбутаха кой от двамата да влезе първи в пещерата. Голяма забавление падна!



Мама Ани

Тази тема е много интересна за нашето семейство. Аз имам голяма любов към пещерите, но тава е друга тема…Сега следва Бобо и пещерите.
Нашите занимания с пещерите започнаха много преди настоящия момент. Ще пропуснем периода, в който Бобо бе още неродено пещерно бебе… няма да споменавам публично в колко пещери е ходил тогава, за да не стресираме официално бабите му :р
Когато Бобчо беше още на месеци му направих играчка прилеп, с която прекарваше разходките си навън. В крилете сложих найлонови пликчета и така като се раздрусаше играчката издаваше звук като от пърхане на крилца.




На около 3-4 месеца направихме и първото си посещение в пещера Голяма Гарваница, което той разбира се проспа.



Пещера Проходна. Едно добро начало за запознаване на децата с пещерите



Наскоро обаче бе и първото осъзнато проникване в пещера – Орлова Чука. Препоръчвам за деца. Беше широко, цветно с много локви. Намерихме и прилепи. Ето малко снимки, те сами ще разкажат.







Намерихме си и малка Пещернячка :р


Вкъщи разбира се си направехме пещера от сушилника на баба и чаршафи. Забавата не бе така голяма като в истинска пещера, но пак се криехме и намирахме.


Беше тооолкова изморен - заспа на земята 



Огромна радост ни донесе животът на прилепите – те ВИСЯТ с надолу главата. На Бобо много му хареса.







Това от нас. Весело изкарване в пещерата!













Как си прекарвате в пещерата или как се забавлявате с нейните обитатели...?
Споделете с нас и можете да спечелите

 ваучер за 15лв от магазин Ежко Бежко- дъвени и еко играчки

 и -50% от торбичка или кутия от Знайко Занимайко

Ръчно изработена играчка от мама Ивелина

Победителите ще се изтеглят чрез томбола!



Няма коментари:

Публикуване на коментар