понеделник, 25 април 2016 г.

Великден

След по-малко от седмица в България ще празнуваме един от най-важните празници за християните - Възкресение Христово, или Великден - и предполагам не е никаква изненада, че избрахме именно тази тема за тази седмица :)

Мама Магдалена



От известно време се подготвям за великденските занимания, продухвам всяко яйце, преди да го сложа в манджата и събирам.И часът най-накрая настъпи! Цяла седмица си правим великденска украса и в крайна сметка се сдобихме с пет чудесни произведения, ето ги и тях:
- Рисувано яйце – Просто дадох на Веда яйцето и четката. Тя си избра цветове, отсипах ѝ в капачките и тя започна да твори. Беше голям кеф, но не свърши добре за яйцето.  От едната страна все пак остана здраво, а Веда си научи урока – яйцата се чупят.
- Пиле – Направих домашен пластелин (1 ч.ч. брашно, ¼ ч.ч. сол и боя за яйца на прах се смесват и се заливат ½ ч.ч. гореща вода и 1 с.л. олио – меси се докато се получи хомогенна смес) и с него облепихме яйцето. От хартия изрязах крила, опашка и клюн, Веда сложи лепило и заедно ги залепихме, а за очи сложихме зърна черен пипер.
- Овца - Отново с домашен пластелин, но без боя облепихме яйцето без връхчето, където нарисувах муцунката на овцата. После я покрихме с памук, който лепихме с лепило и овцата замина за Бургас – подарък за баба.
- Лале – С бои за рисуване с пръсти Веда омаца яйцето прилично в червено и жълто. От червена хартия изрязах листенца, които лепихме с боята, тъй като лепилото ни свърши. За щастие тези бои лепнат като се наслоят, а после изсъхват напълно и държат дори по-здраво от лепило. От зелена хартия направих и залепих и чашка на лаленцето и го нагласихме и него за подарък, на една любима кака.
- Яйце със семена – Приготвих три купички с различни по цвят дребни зърнести храни: чиа, сусам и червена леща. Веда изстиска прилично количество лепило по яйцето и го размазахме с пръсти, след което тя си решаваше в коя купичка да топи яйцето, за да полепнат семената и да стане шаренко. 



Другият вид занимание ни беше оцветяване. Очертах яйце и инструктирах да се оцветява само вътре в яйцето, без да се излиза от контура. Резултатът ме впечатли, тя се справи повече от добре за скромните си годинка и четири месеца.







Мама Анна

Тази седмица си направихме големи великденски яйца за украсяване. От различни по цвят картони изрязах яйца с различна големина. Отгоре Бобо лепеше разноцветни лепенки. Много беше забавен момента, в който налепи пръстите си с няколко лепенки и започна да мята ръце навсякъде с надеждата да паднат, но уви. Заниманието е подходящо за развиване на финната моторика, а пък с различните по размер яйца учехме кое е голямо, малко, по-голямо, най-голямо. Пробвайте и вие!




 

Мама Вероника


Бяхме поканени на два рожденни дни и правихме тематични картички, изрязах яйца и му дадох бои да се развихри, боичките са като тубички и трябва да ги стисне, което му хареса, правеше балочета и после размазваше с четка, както виждате се боядиса и себе си 😀. 






Другото ни занимани беше сортиране по цветове на малки желирани яйца, слагаше ги в кутийката и кагато свършат яйцата от даден цвят я затваря. Това е от нас, успешна седмица 😃






А кои са вашите Великденски идеи? Споделете ги с нас и можете да спечелите ваучер за 15лв от магазин Ежко Бежко- дъвени и еко играчки и торбичка или кутия от Знайко Занимайко! Победителите ще се изтеглят чрез томбола в края на месец май.

Няма коментари:

Публикуване на коментар